Het voorwerk

Voordat er een mooi boeket bloemen geplukt kan worden is er door ons al veel werk verzet in de tuin.

  • Maart, april en mei: bemesten, ploegen, zaaiklaar maken, zaaien en poten. Vervolgens hopen op een beetje warmte en regen. Groeizaam weer dus.
  • Ondertussen gaan wij de vaste planten snoeien en waar nodig scheuren. In mei halen we de dahlia’s weer onder het stro vandaan zodat ze kunnen gaan groeien.
  • Eind juni, afhankelijk van het weer, kunnen de eerste bloemen worden geplukt.
  • Juli en augustus zijn de topmaanden voor de bloemen en is er het grootste assortiment.
  • Eind september loopt het plukseizoen op het eind. Veel bloemen zijn uitgebloeid en het assortiment wordt kleiner. Dan gaan we bekijken wanneer de pluktuin voor dat seizoen wordt gesloten.

Hoe werkt het plukken?

Het plukken gaat volledig op basis van zelfbediening. Men komt op ons erf waar een tafel staat met daarop snoeischaartjes en handige plukmanden om de bloemen in te dragen. Deze kunt u pakken en vervolgens heerlijk de tuin in wandelen en plukken.

Na de pluk kunt u uw bos bloemen afmeten op dezelfde tafel. Een klein tafeltje met ronde gaten is bedoeld om te bepalen wat de kosten zijn voor uw geplukte boeket. De bloemen kunt u verbinden met elastieken en daarna in kranten rollen. Er staan emmers water voor u klaar waar u de bos even in kan zetten. Ondertussen kunt u genieten van een kop koffie/thee of een lekker boeren ijsje.

De seizoenen

Met onze bloemenpluktuin werken wij samen met de seizoenen en het weer. Wij hebben geen klimaat gestuurde kas en moeten het doen zoals we het krijgen. Is het weer ons goed gezind dan hebben wij meer bloemen en ook eerder. Bij een koud voorjaar zal het iets langer duren voordat de zaadjes gaan kiemen en kan het zijn dat de pluktuin ook later open gaat. Met een mooi voorjaar (warmte en regen) dan brullen de zaden uit de grond, en ook het onkruid, en kunnen wij misschien zelfs iets eerder open. Bij een droge zomer zullen wij veel meer werk hebben met water geven en hebben de bloemen het moeilijk. Bij veel harde wind en regen zullen de bloemen eerder plat gaan liggen en kapot gaan.

Zijn er heel veel bloem plukkers geweest om een mooie bos te plukken dan kan het zijn dat er veel mooie bloemen weg zijn. Dan heeft de tuin weer een paar dagen nodig om opnieuw tot bloei te komen.  Dit gaat bij mooi weer sneller dan bij koud weer. Zo proberen wij in de seizoenen mee te gaan en alles er aan doen om de bloementuin zo mooi mogelijk te laten zijn.

Bekijk hier foto impressie van de bloemenpluktuin